-
Opublikowano: 12 styczeń 2020
-
Odsłony: 1667
(Artykuł przeczytasz w 2 - 3 minut)
Abstrahując od poważnych tematów skoncentrujmy się dzisiaj na przepisach kuchennych. Codziennie mam dylemat: co dzisiaj ugotować? Zainspirowała mnie książka kucharska „Okrasa kontra Pascal” i znalazłam przepis Pascala, z którym chciałabym się podzielić. Nie jest to typowe danie przygotowywane na obiad, ale trochę innowacji należy czasami wprowadzić. Nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieję, że mojej rodzince również przypadnie do smaku. Polecam również Państwu. Żałuję, że nie mogę przedstawić oryginalnego zdjęcia. Naprawdę wzbudza apetyt.
SCHAB NA CHLEBIE ZAPIEKANY POD BESZAMELEM
4 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Należy zakupić:
- 8 kawałków schabu wieprzowego w plastrach,
- 8 kromek chleba,
- 100 g startego ementalera,
- 600 ml mleka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 130 g masła,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek bazylii, pieprz, sól, szczypta gałki muszkatołowej, skórka
z 1 cytryny
DO SAŁATKI
- 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek (sugerowana extra virgin),
- sok z 1/2 cytryny,
- kilka liści sałaty masłowej,
- 2 dojrzałe pomidory,
- 1 mały ogórek,
- 1 mała zielona papryka,
- 4 rzodkiewki,
- 1 czerwona cebula,
- 3 łyżki natki pietruszki,
- 1 garść liści mięty, sól, pieprz
ZANIM ZACZNIEMY:
Przygotowujemy 2 naczynia żaroodporne i toster. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg)
PRZYGOTOWANIE:
8 kromek chleba opiekamy w tosterze.
SOS BESZAMELOWY
60 g masła rozpuszczamy w rondlu na małym ogniu, dodajemy 2 łyżki mąki. Cały czas mieszamy. Dodajemy mleko mieszamy energicznie trzepaczką, podgotowując. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Zestawiamy z ognia.
SCHAB:
Plastry schabu pozbawiamy błonek, doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową smarujemy lekko tłuszczem i smażymy z obu stron plastry schabu. Po chwili kładziemy je na talerz. Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie układamy schab i polewamy go sosem, tak aby go zakryć. Posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na 15 – 20 minut (aż się ser zarumieni)
SAŁATKA:
Do soku z ½ cytryny dodajemy sól, pieprz i za pomocą trzepaczki mieszamy. Dodajemy oliwę z oliwek. Do czystej miski wrzucamy czyste, pokrojone rzodkiewki, ogórek bez pestek, zieloną paprykę, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, pomidory pokrojone w ósemki i porwaną na kawałki sałatę masłową. Dodajemy posiekaną miętę i pietruszkę. Mieszamy.
SOS MAŚLANO – ZIOŁOWY
Na patelnię ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła i podgrzewamy. Bazylię i pietruszkę siekamy i dodajemy do masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i ściągamy z ognia.
JAK PODAWAĆ:
Sałatkę przekładamy do miski, polewamy winegretem, mieszamy. Kawałki chleba ze schabem kładziemy na talerz i polewamy sosem maślano – ziołowym.
SMACZNEGO
Źródło: „Pascal kontra Okrasa” Kuchnia Lidla
Foto: Pixabay
Dobry artykuł!0
Nie lubię0